Cele 7 acțiuni care îți dezvoltă creativitatea

Reading Time: 8 minutes 👀

#psihologie #creativitate #inteligentaemotională

“Mintea creativă e un dar sacru; mintea rațională e un servitor de încredere.” – Albert Einstein

          Îți dorești să găsești soluțiile potrivite în fața problemelor? Să ai constant idei uimitoare și să reușești cu ușurință să le transpui în practică? Sau poate să inventezi un lucru care să îți aducă faimă și stabilitate financiară?  În acest caz, va trebui să îți pui mintea la contribuție. Însă nu acea minte care îți era utilă în anii de școală pentru a reține lecțiile. Vorbim de o altfel de minte, una ce a contribuit decisiv la dezvoltarea lumii și a lăsat moștenire capodopere artistice care ne încântă peste timp: Mintea creativă! 

          Conceptul de creativitate este corelat cu inteligența emoțională. Creativitatea este motorul care alimentează evoluția lumii. În fluxul creativ, mintea este orientată spre identificarea soluțiilor. Totodată, creativitatea este procesul prin care se nasc, dincolo de operele artistice, marile idei care schimbă lumea (și îi îmbogățesc pe aceia care le emit).

          Gândește-te la laptop-ul sau smartphone-ul de pe care citești acum aceste rânduri. De la forma sa, la sistemul cu care operează și tehnologia care îl alimentează. În urmă cu câteva decenii, nimic din aceste lucruri nu existau. Au fost necesare minți creative precum ale lui Nikola Tesla (electricitate) Steve Jobs (fondatorul Apple), Lare Page&Sergey Brin (Google), Bill Gates (Microsoft) sau  Tim Berners-Lee (creatorul world wide web) pentru ca toate să existe.

          Una dintre cele mai mari minți creative din istorie, Leonardo daVinci, vorbea încă de acum 500 de ani despre un viitor în care oamenii vor zbura, într-o vreme în care o astfel de idee părea de-a dreptul ridicolă. A durat câteva secole pentru ca ideile sale creative să fie transpuse în realitatea cotidiană cu care suntem obișnuiți.

          Mintea rațională are numeroase avantaje: te ajută să observi perspectiva logică a lucrurilor, să memorezi și să faci deducții, să reții informații și să îți planifici timpul. Mintea creativă este însă cea care inovează și naște idei nemaiîntâlnite. Te stimulează să visezi cu ochii deschiși și te determină să vezi soluții la probleme care par de nerezolvat.

          Deși Steve Jobs nu a scris niciodată un cod utilizând creierul rațional, și-a folosit imaginația și creativitatea pentru a creiona idei precum computerul personal, ipod-ul, iphone-ul și ipad-ul. El a mărturisit faptul că uneori utiliza chiar substanțe precum LSD pentru a-și stimula fluxul creativ.

          Așează-te comod în fotoliu/canapea pentru că în rândurile de mai jos găsești cele 7 metode care, puse în practică, îți vor amplifica creativitatea și inteligența ta emoțională. Lectură plăcută! 🙂

          1. Gândește diferit! Creierul funcționează prin elaborarea unor conexiuni care duc la rutine. În acest fel sunt economisite resursele de energie ale organismului. Indiferent de cât de plăcută ar părea zona de confort și rutinele sale, ele reprezintă totodată cel mai mare obstacol în calea progresului personal.

          Poate ai  auzit de celebrul îndemn la ieșirea din zona de confort. Termenul „ieșire” nu este cel mai potrivit, pentru că zona de confort se extinde constant odată cu dobândirea unor noi abilități.

          Pentru a stimula creierul să dezvolte noi sinapse, e important să îți antrenezi mintea și corpul și să îți lărgești zonele în care te simți confortabil. Acest lucru se întâmplă cu fiecare ocazie în care faci un lucru nou.

          Schimbă constant rutinele. Alege un drum diferit spre casă sau birou. Dacă ești obișnuit ca dimineața să urmărești știrile în timp ce bei cafeaua, alege o altă acțiune (mișcare, cititul câtorva pagini sau un joc de șah online). Observă care sunt lucrurile pe care le faci automat, din obișnuință și schimbă tot timpul câte ceva.

          Adori să lenevești în weekend-uri pe canapea? Deși canapeaua pare confortabilă pentru vocea leneșă care ne șoptește pe fundal numărul serialelor noi de pe Netflix, creativitatea se dezvoltă în afara homeostaziei și confortului de moment.

          Caută să îți extinzi cercurile sociale. Participă la workshopuri, cursuri de actorie pentru adulți sau seri unde se organizează jocuri de societate. Astfel, vei cunoaște oameni cu interese comune. Socializând, faceți schimb de idei și experiențe și astfel identifici noi moduri de a gândi.

          Cea mai bună formă de a-ți dezvolta creativitatea este prin adrenalină. Atunci când te găsești în situații noi, neconvenționale, creierul este stimulat să gândească „în afara cutiei” și să identifice noi moduri de abordare.

          Când te confrunți cu o problemă, evită să te oprești la soluția care pare evidentă, pentru că adesea e și cea mai complicată. Mergi într-un loc liniștit, închide ochii și cu gândul la situație, predă controlul și lasă mintea creativă să născocească soluții care pot părea de-a dreptul năstrușnice.

          Apoi alege ce se potrivește mai bine pentru nevoile tale. Gândește-te cât de mult au evoluat societatea și confortul individual în ultimul secol datorită unor idei care la început păreau de-a dreptul absurde. Chiar și o singură străfulgerare creativă are puterea de a genera un lucru uimitor.

          Când îți obișnuiești mintea să gândească din perspectivă diferită, apar schimbări importante atât în mediul personal cât și în cel profesional. Când ești înarmat cu resursele tale creative, oamenii vor fi uimiți de abilitățile tale de a vedea soluții acolo unde ei văd probleme și de a jongla cu noțiuni, viziuni și idei captivante și neconvenționale.

          2. Fii curios! Fiecare om din lume cunoaște minim un lucru pe care tu nu îl știi. Profită de orice interacțiune pentru a afla lucruri noi. Fiecare intearcțiune contează!

          O mică schimbare de atitudine poate influența atât starea de spirit cât și comportamentele. În loc să îți petreci ziua îngândurat sau morocănos, zâmbește-le oamenilor fără niciun motiv.

          Indiferent de care este starea ta de spirit, psihologii au descoperit că doar zâmbind ne putem îmbunătăți simțitor ziua. În plus, astfel îi determini și pe cei din jur să fie mai deschiși în fața ta. Tu ai putea să fii supărat în fața unui om care îți zâmbește din toată inima? Sau ai fi mai curios să îl cunoști?

          Bucură-te de fiecare interacțiune și cultivă-ți simțul umorului. Este una dintre trăsăturile definitorii ale inteligenței. Glumește cu vânzătoarele. Cu colegii de la muncă. Cu recepționera și cu barmanul care te servește. Zâmbește, fii deschis și sparge gheața cu o replică amuzantă. Inițiind conversații joviale, nu știi niciodată unde poți descoperi povești și idei interesante care îți vor folosi la un moment dat.

          3. Fă mișcare! Dacă beneficiile deja studiate ale mișcării fizice constante nu îți sunt îndeajuns pentru a începe să practici un sport, dezvoltarea creativității te-ar putea determina să incluzi obiceiul de a-ți stimula corpul în rutinele tale zilnice.

          În sesiunile de antrenament, creierul eliberează dopamină și serotonină, substanțele răspunzătoare de starea de satisfacție și de încredere.

          Nu e necesar să îți dai duhul pe bandă. O plimbare de câțiva kilometri cu pași alerți, alergarea ușoară în parc în serile răcoroase de primăvară, înotul sau un meci de tenis/fotbal pe săptămână îți provoacă atât corpul cât și mintea.

          În timpul crizei rachetelor din anii `60, președintele SUA, John F. Kennedy, a părăsit „Situation Room” în timp ce Criza Rachetelor, una dintre cele mai tensionate momente din istorie, era în desfășurare și a plecat să înoate.

          O oră mai târziu a revenit, a reluat ședința și i-a propus liderului sovietic Nikita Hrușciov un compromis. Ulterior, ziariștii l-au întrebat cum a fost posibil ca în timp ce cetățenii americani se pregăteau pentru războiul nuclear, să își lase echipa în sala de ședințe și să plece la bazin. „Îmi stimulează creierul. Când înot, mă relaxez și soluțiile apar singure în mintea mea”, a replicat el.

          4. Joacă-te! Toți avem în noi un copil interior care își dorește iubire și atenție. Din păcate, odată cu înaintarea în vârstă oamenii își pierd spiritul ludic și uită că au fost cândva copii.

          Jocurile antrenează mintea și provoacă jucătorul să își folosească mai mult emisfera dreaptă a creierului, cea responsabilă cu inteligența emoțională.

          Cele mai benefice jocuri pentru stimularea creativității sunt cele de societate. „Mafia”, „Trombon”, „Metropoly”, „Alias” sunt doar câteva exemple de jocuri pe care le poți practica cu familia și prietenii. De asemenea, în cadrul sesiunilor de dezvoltare personală poți experimenta jocuri psihologice și de rol care te provoacă să te descoperi pe tine cu ajutorul resurselor unui grup care te susține.

          5. Meditează! Beneficiile mediației pentru creier sunt cunoscute de mii de ani. Înțelepții antici, neavând la dispoziție toate metodele de distragere a atenției disponibile astăzi, nu aveau altceva de făcut decât să petreacă lungi perioade de timp în introspecție și conștiență a clipei.

          Meditația este una dintre cele mai eficiente soluții pentru debarasarea de stres, de griji și stări anxioase, de probleme și de gândurile negative copleșitoare.

          În starea de meditație, mintea își regăsește liniștea departe de tumultul cotidian. Starea de armonie, de pace lăuntrică este copleșitoare. Prin meditație, creierul se „curăță” și apar revelații personale și existențiale.

          La început, starea de prezență poate părea copleșitoare, însă cu fiecare moment în care te debarasezi de gânduri și acorzi atenție Clipei, fluxul de creativitate crește odată cu îmbrățișarea stării de liniște interioară.

          Pentru a medita, ai nevoie doar de un loc liniștit și câteva minute pe zi. Așează-te într-o poziție confortabilă și acordă atenție respirației. Simte aerul cum intră și iese din corp. Respiră adânc, profund, iar între respirații lasă timp de câteva secunde.

          Atunci când apar diverse gânduri în minte, observă-le precum un spectator și lasă-le să treacă, întorcând atenția la aerul care îți străbate trupul.

          Închide ochii și simte cum fiecare inspirație îți aduce o stare de relaxare profundă, pace și calm interior, și cum fiecare expirație duce în afara ta orice problemă sau gând supărător.

          Începe cu câteva minute pe zi și practică constant relaxarea prin meditație. Ulterior, pe măsură ce observi beneficiile, poți crește timpul la jumătate de oră sau chiar o oră de meditație.

          6. Citește! Un ceai cald și o carte bună sunt cei mai buni prieteni pe care îi poți avea într-o zi ploioasă. Și nu numai. Indiferent dacă alegi să citești beletristică, romane de suspans sau cărți de dezvoltare personală, orice lectură îți stimulează atenția și inteligența emoțională mai mult decât un film sau un serial.

          Pentru că, pe măsură ce ochii tăi parcurg rândurile filelor, creierul își imaginează personajele, decorul, continuarea povestei.

          Astfel, o lectură inspirantă și captivantă este unul dintre cele mai puternice stimulente creative pentru creierul uman.

          Atunci când descoperi o carte care te fascinează, caută operele scrise de același autor. Fă un obicei din a lectura zilnic câteva pagini, fie dimineața, fie înainte de culcare.

          Deși multe persoane se plâng că nu au timp să mai citească, dacă ai mereu o carte la tine și folosești timpul petrecut într-un mijloc de transport, pauzele de lucru sau momentele în care aștepți pe cineva pentu a citi două-trei pagini în detrimentul smartphone-ului, îți dezvolți curiozitatea și rutina de a lectura constnat.

          Pe parcurs, ori de câte ori vei avea câteva minute libere, vei deschide involuntar cartea din geantă în locul telefonului.

          Smartphone-ul și rețelele sociale au avantajele lor. Facilitează comunicarea, ne ajută să fim mereu la curent cu ultimele evenimente și ne dau senzația că opiniile noastre sunt auzite.

          Însă obiceiul de a petrece ore în șir pe Facebook sau Instagram zi de zi este dăunător nu doar pentru ochi, cât mai ales pentru sănătatea mentală.

          Fiind mereu conectat, creierul dezvoltă Sindormul Fricii de a nu Pierde Ceva. Apare astfel o stare de tensiune cu privire la tot ceea ce se postează și noi nu observăm în intervalul de timp cât nu suntem online.

          Mai multe de jumătate din conținutul postat zilnic pe rețelele de socializare este irelevant, iar cel care contează rămâne oricum disponibil pentru a fi accesat oricând.

          Dependența de smartphone și de social media este percepută de creier identic cu orice altă adicție. Fiecare notificare și like înseamnă un boost de dopamină și serotonină. Fiecare postare ignorată înseamnă un motiv de anxietate. Fiecare clipă petrecută cu telefonul în mână este una desprinsă de realitate.

          Paradoxul social media este că le oferă oamenilor iluzia de a fi conectați în timp ce privesc lumea prin intermediul unui ecran. În realitate, asta omoară creativitatea și interacțiunile sociale sănătoase.

          Pe Facebook există o secțiune unde poți verifica cât timp ai petrecut concectat în fiecare zi a săptămânii. Dacă acest timp trece constant de 60 de minute pe zi, e posibil să se fi instalat dependența.

          Una dintre soluțiile optime este să dezinstalezi aplicația o perioadă, și să stabilești un interval de timp (zilnic, o dată la două zile sau săptămânal) pe care să îl aloci exclusiv punerii la curent cu ce mai e nou în mediul virtual. Iar în afara acestui timp, să folosești telefonul exclusiv pentru apeluri și mesagerie.

          7. Înregistrează-ți gândurile. Unul dintre principalele obiceiuri ale oamenilor de succes este să aibă mereu la ei o agendă pe care o folosesc pentru planificare dar și pentru a nota ideile care le trec prin minte contextual.

          O altă metodă utilă este ca atunci când ai o problemă și îți dorești să găsești o soluție creativă, să folosești o aplicație pentru înregistrarea vocii. Lasă-ți mintea liberă, rostește gândurile cu voce tare și ascultă apoi înregistrarea.

          Pentru a-ți stimula creativitatea, este benefic să ții un jurnal. Câteva rânduri cu gândurile tale despre ziua de astăzi scrise zilnic sunt îndeajuns pentru a face ordine în idei. Alege o agendă și un stilou și folosește-le pentru a-ți „descărca” gândurile creative. Succes!

          Felicitări pentru că ai ajuns până aici! Acum că știi deja care sunt câteva dintre acțiunile care te fac mai creativ, tu ce vei face mai departe? Le vei transpune în practică sau închizi acest articol și uiți de visurile tale?

          Despre creativitate și mentalitatea din spatele succesului vorbim la Workshopul MENTALITATE, ATITUDINE, PRODUCTIVITATE – O metodă eficientă pentru succesul personal unde te poți înscrie AICI.

          Vei primi un mail de confirmare, iar în cazul în care nu mai sunt locuri disponibile în sală, ești înscris automat pe lista cu doritori și vei fi notificat dacă un loc devine disponibil.

          AICI găsești mai multe articole despre psihologie, dezvoltare personală și amplificarea puterii mentale.

Suntem și pe FACEBOOK și INSTAGRAM

Suntem aici pentru Tine! 🙂 Pentru mai multe detalii despre serviciile BRAIN+ accesează:
Servicii și Tarife

Psihoterapeutul tău este aici. Vino să ne (re)cunoaștem! 🙂

https://www.brainplus.ro/programari

🧠 BRAIN+ România: Excelența începe prin Noi! 🔱

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.