9 Întrebări și Răspunsuri despre Psihoterapie, Dezvoltare Personală, Workshopuri #BrainPlus

Reading Time: 6 minutes 👀

#Psihoterapie #DezvoltarePersonală #Psihologie

 1.Ce se întâmplă în prima ședință de psihoterapie?

          Înainte să trecem la detaliile din cabinet, este esențial să sintetizăm noțiunile de bază despre scopul unui demers psihoterapeutic: Psihoterapia reprezintă o alianță, o muncă de echipă.

          Psihoterapeutul tău este cel care te va asista în cadrul demersului terapeutic, furnizându-ți tehnicile și resursele necesare pentru a-ți remedia simptomele supărătoare și pentru a-ți îmbunătății calitatea vieții, a imaginii despre tine și a relațiilor cu cei din jur.

          Psihicul nostru are înmagazinate resursele necesare pentru a ne oferi stabilitate, confort și prosperitate, însă accesul la ele și modul în care le utilizăm reprezintă principala preocupare a demersului terapeutic.

          Psihoterapeutul este pregătit pentru a evalua, gestiona și asista pacientul în cadrul procesului de dezvoltare personală.

          Biblioterapia este foarte utilă și complementară ședințelor de terapie, însă nu înlocuiește misiunea psihologului care, prin intermediul alianței pe care o creează cu tine, a feedback-urilor și a evaluărilor comportamentale și de personalitate, furnizează în mod concret, eficient și constructiv strategiile necesare pentru dezvoltarea ta personală.

          După cum spuneam mai devreme, psihoterapia reprezintă o alianță, o muncă în doi.

          Astfel, în prima ședință ne cunoaștem, discutăm despre motivele care te-au adus la cabinet, despre diversele aspecte pozitive sau mai puțin benefice din viața ta, despre ce îți dorești să schimbi, să îmbunătățești, să remediezi sau să înveți.

          Stabilim obiectivele, în funcție de dorințele și nevoile tale, discutăm despre așteptările pe care le ai de la terapie și despre efortul pe care ești dispus să îl depui pentru a-ți materializa scopurile și visurile pe care le nutrești. În ședințele de terapie te rog să aduci cu tine toate resursele tale, deoarece terapia nu reprezintă un panaceu, o rezolvare imediată a tuturor problemelor existente, ci presupune parcurgerea unor etape de autocunoaștere și revelare a Sinelui.

          Am convingerea că, dacă ești aici acum, te documentezi și ești deschis la nou, odată ce vom porni la drum putem să reușim împreună, astfel încât pe parcursul și la finalul ședințelor de terapie să poți spune zâmbind: „Sunt împlinit pentru că astăzi viața mea a început să arate așa cum îmi doresc.”

          Scopul final al terapiei este ca tu să devii cea mai bună versiunea a ta, să îți atingi potențialul maxim, să fii ființa unică, entuziastă și irepetabilă care ești menită a fi în călătoria vieții tale.

     2. Mă va ajuta psihoterapia?

          Eficiența demersului terapeutic este influențată atât de buna pregătire a psihoterapeutului, cât și de disponibilitatea clientului spre schimbare.

          În facultatea de psihologie este celebră gluma aceasta: De câți psihologi e nevoie ca să schimbi un bec? Doare de unul, cu condiția ca becul să își dorească să se schimbe! 🙂

          Pe lângă numeroasele afecțiuni în care și-a dovedit eficacitatea, psihoterapia este, dincolo de orice altceva, un demers de igienă mentală.

          La fel cum ne spălăm pe dinți pentru a-i păstra sănătoși și curați, ne curățăm casa pentru a ne simți confortabil, mintea noastră are nevoie să-și regăsească liniștea în haosul cotidian, cu îndrumare de specialitate, prin remedierea comportamentelor maladaptative dobândite de-a lungul anilor, a debarasării de traumele din trecut, a identificării distorsiunilor cognitive și a gândurilor negative care adesea ne copleșesc.

          Odată debarasați de poverile care ne apasă, putem înlocui deprinderile negative cu unele pozitive și gândurile de nesiguranță cu cele de încredere. Astfel pasivitatea se transformă în entuziasm, lenea este suprimată cu o dorință nestăvilită de acțiune, senzația neputința devine forță de a acționa iar eșecurile devin lecții pe calea către succesul personal.

     3. Cât durează demersul terapeutic și care este frecvența ședințelor de terapie?

          Durata unui demers psihoterapeutic este, de regulă, între 4 și 20 de ședințe, cu o frecvență de 1/2 întâniri pe săptămână, în funcție de alegerea și nevoile tale. După o perioadă, frecvența întâlnirilor va scădea, hotărând de comun acord o oră odată la 2-3 săptămâni. În general, cele mai importante schimbări au loc în primele 10 întâlniri terapeutice. Tu decizi când simți că terapia și-a atins scopul și când vrei să închei demersul. Fiind prin esență un demers de relativ scurta-durată, psihoterapeutul te va ajuta să obții realizarea a cât mai multe obiective posibile în timpul alocat întâlnirilor.

     4. De unde știu că va funcționa în cazul meu?

          Psihoterapia funcționează. Ani de experiențe, dovezi concrete, empirice și numenale, studii de caz și experimente au dovedit, de fiecare dată, eficacitatea demersului psihoterapeutic. Însă, în mod subiectiv, există o singură cale pentru a afla asta, și anume, experimentarea.

          Rezultatele depind de o serie de factori: disponibilitatea ta de a te angaja cu toată energia și entuziasmul în demersul terapeutic, alianța care se crează între tine și spihoterapeutul tău, abilitățile psihologului în raport cu nevoile tale. În funcție de obiectivele tale, de expectanțe și de progresul personal, tu decizi când simți că ai găsit psihoterapeutul potrivit. Acest lucru îl stii cu certitudine atunci când observi că demersul terapuetic este eficient și își atinge scopul.

     5. Există situații în care e contraindicată psihoterapia?

          Nu. Psihoterapia este benefică în orice situație și în tratarea oricăror afecțiuni care țin de sfera psiho-socială și psihosomatică. Există, desigur, cazuri în care psihoterapia se realizază în complementar cu tratamente alopate de specialitate, cum este cazul tulburărilor psihice patologice (tulburare bipolară, schizofrenie, Sindrom Maniacal etc). În cazul în care, în urma evaluării psihoterapeutului, se constată necesitatea unor expertize amănunțite, psihoterapeutul recomandă o evaluare psihiatrică. Psihoterapeutul nu prescrie tratament medicamentos decât în situația în care este în complementar și medic psihiatru.

     6. Ce sunt gruprurile de dezvoltare personală?

          Un grup de dezvoltare personală este un mediu în care persoanele preocupate de evoluția proprie se reunesc sub coordonarea unui psihoterapeut. Aici se schimbă idei, experiențe, iar prin intermediul aplicațiilor practice, a jocurilor, a feedback-ului constructiv și a intervențiilor coordonatorului, participanții evoluează, capată noi deprinderi constructive, găsesc soluții la probleme vechi sau noi, își îmbunătățesc abilitățile de socializare, inteligența emoțională, stima de sine și încrederea în forțele proprii.

          Grupurile de dezvoltare personală se adresează atât viitorilor psihologi care doresc să se perfecționeze, pentru a atinge excelența înainte de a ajunge în cabinet, cât și persoanelor care simt nevoia să evolueze și sunt deschise la a experimenta metode inovatoare de terapie prin jocuri, experimente și aplicații practice.

          Grupurile de dezvoltare personală au între 8 și 12 participanți. Întâlnirile se realizează cu o frecvență de o întâlnire pe săptămână, durata acestora fiind de 4 ore. Un modul are 10 astfel de întâlniri,însumând 50 de ore de dezvoltare, din care 40 sunt ore de practică și 10 ore de lucru individual (între ședințe). 

          Grupul de dezvoltare personală poate reprezenta, de asemenea, un adjuvant excelent în cadrul demersului terapeutic 1 la 1, sau un continuator al acestuia, deoarece, în cadrul grupului, fiecare participant beneficiază de resursele și cunoștințele tuturor membrilor grupului.

     7. Ce este un workshop și ce beneficii îmi aduce participarea la workshopuri?

          Workshopurile sunt întâlniri în cadrul cărora un formator (cunoscut și ca Trainer sau Speaker) cu studii de specialitate, atât în domeniul vizat de curs cât și în procesul de formare, împărtășește unui grup de participanți cunoștințele, abilitățile și experiențele sale, cu scopul de a facilita procesul de învățare, de a-l eficientiza și a scurta durata acestuia.

          Workshopul reprezintă un mod prin care obții toate cunoștințele necesare, atât teoretice cât și practice, cu privire la domenii de interes pentru tine, într-un timp relativ scurt.

          Un Formator profesionist include în workshopurile sale jocuri de sală și de rol, aplicații practice și numeroase exemple personale practice. Un formator trece, de regulă, prin minim 5-10 ani de pregătiri, studii și experimentări strategice. Pentru a acumula cunoștințe, experimentează, învăță din greșeli și găsește soluții creative de abordare a situațiilor de viață, pe care apoi le împărtășește participanților în cadrul evenimentelor sale. 

          Un workshop presupune implicarea activă a participanților în procesul de învățare, este construit în jurul conceptului de educație non-formală, bazat pe exerciții și experimente.

          Durata unui workshop variază în funcție de temă, de la câteva ore până la două-trei zile.

          Grupurile de workshop sunt în general restrânse, tocmai pentru a facilita învățarea prin joc și a oferi tutror participanților șansa de a pune întrebări și a primi răspunsurile dorite.

     8. Care sunt tarifele unei Clinici de Psihologie?

          În România, tarifele variază, de la 80-100 ron/întâlnire în cazul psihoterapeuților debutanți, până la câteva sute de lei în cazul terapeuților foarte solicitați, cu ani de experiență în spate. În statele vestice și în SUA, o întâlnire de 30 de minute cu un psihoterapeut este tarifată cu aproximativ 200/350 de dolari.

          La Clinica Brain Plus, toți terapeuții și colaboratorii noștri își desfășoară activitatea sub un tarif unitar, stabilit în raport cu economia de piață din România și raportat la investiția pentru pregătirea unui psiholog profesionist. O întâlnire individuală de psihoterapie cu durata de 50 de minute implică o investiție de 230 ron. Pentru mai multe detalii despre serviciile BRAIN+ accesează: Servicii și Tarife.

 9. Cum mă programez?

          Pentru a te programa la prima ta ședință de psihoterapie cognitiv-comportamentală, accesează www.brainplus.ro/programari sau sună-ne la (+4) 0756.885.855.      

          Te felicităm pentru că ai ajuns până aici! Mai departe depinde de tine ce faci pentru tu cel din viitor.

          Noi suntem aici pentru Tine! 🙂 

           Mai multe articole despre psihologie, dezvoltare personală și amplificarea puterii mentale găsești AICI.

          Suntem și pe
FACEBOOK și
INSTAGRAM
Urmărește-ne pentru #PontulZilei și pentru a nu pierde următoarele articole despre psihologie, dezvoltare personală, tehnici de persuasiune și optimizare mentală.

🧠 BRAIN+ România: Excelența începe prin Noi!🔱

Psihoterapeutul tău este aici. Vino să ne (re)cunoaștem!
www.brainplus.ro/programari

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.