Ce este și cum ne ajută psihoterapia? #BrainPlus

Reading Time: 4 minutes 👀

#Psihoterapie #DezvoltarePersonală #Psihologie

          Ei bine, iată-te pe o pagină unde cauți informații depre psihoterapie și dezvoltare personală. În primul rând, te felicit pentru că ai ajuns aici și îți urez bun venit în noua ta călătorie. Călătorie al cărei scop constă în evoluția ta personală. Prin intermediul acestui voiaj te debarasezi de poverile trecutului care te apasă (traume), înveți să îți gestionezi emoțiile, îți cultivi încrederea în sine și abilitățile de comunicare și relaționare cu tine și cu cei din jurul tău, te dezvolți cognitiv și spiritual.  Practic, îți transformi viața, într-un timp relativ scurt, într-o existență împlinită de care să fii mulțumit și satisfăcut în fiecare clipă, așa cum îți dorești și este în puterea ta să o faci. Reține: Satisfacția personală nu este un scop de moment, ci un mod de viață!

          Poate ai auzit deja formulări precum „doar nebunii merg la psiholog”, sau ”la ce am eu nevoie de cineva care să îmi rezolve problemele, pot să mi le rezolv și singur!”.

          Pentru început, vreau sa demitizăm noțiunea de psihologie/psihoterapie. Psihoterapia nu presupune faptul că pacientul (sau clientul în exprimarea terapeuților cognitivi) suferă de o boală psihică. Pentru bolile psihice ce țin de sfera patologică și necesită intervenții de lungă durată, precum și tratament medicamentos, sunt utili psihiatri.

          Totodată, e important să știi de la început că psihoterapeutul tău nu este acea persoană drăguță care va avea întotdeauna soluții magice la toate problemele existente în Univers.

           Ok, atunci ce reprezintă psihoterapia?

          Psihoterapia este un proces care îmbină cunoștințe detaliate, atât din medicină, cât și psihologice, proces care utilizează o serie de tehnici ce au ca scop eficientizarea igienei mentale și emoționale, precum și tratarea unor afecțiuni ce țin de sfera psihologică (tulburări de personalitate, atacuri de panică, fobii, anxietate, depresie, relații disfuncționale, precum și unele afecțiuni psihiatrice, în complementar cu recomandările alopate).

          Pe lângă numeroasele afecțiuni în care și-a dovedit eficacitatea, psihoterapia este, dincolo de orice altceva, un demers de igienă mentală. La fel cum ne spălăm pe dinți pentru a-i păstra sănătoși și curați, ne curățăm casa pentru a ne simți confortabil, mintea noastră are nevoie să-și regăsească liniștea în haosul cotidian, cu îndrumare de specialitate, prin remedierea comportamentelor maladaptative dobândite de-a lungul anilor, a traumelor din trecut, a identificării distorsiunilor cognitive și a gândurilor negative care adesea ne copleșesc.

          Odată debarasați de poverile care ne apasă, putem înlocui astfel deprinderile negative cu unele pozitive, gândurile de nesiguranță cu cele de încredere. Pasivitatea se transformă în entuziasm. Lenea este suprimată cu o dorință nestăvilită de acțiune. Senzația de neputința devine forță de a acționa, iar eșecurile devin lecții în drumul ineluctabil către succesul personal.

           Psihoterapia se bazează în principal pe relația teraputică, care este esențială pentru reușita demersului.

           Psihoterapa este deosebit de eficentă în tratatarea următoarelor:

 • Depresie
 • Anxietatate
 • Tulburarare de stres post-traumatic
 • Tulburare de anxietate, inclusiv fobiile
 • Stimă de sine scazută
 • Crize emoționale
 • Probleme maritale și de cuplu
 • Dispute de familie
 • Tulburărilor de personalitate
 • Tulburării obsesiv-compulsive
 • Alcoolism
 • Dependențe
 • Neîncrederi/nesiguranțe
 • Probleme generate de abuzuri in copilarie
 • Probleme de comportament
 • Tulburări sexuale
 • Tulburari de alimentație (bulimie, anorexie)
 • Tulburări psihosomatice
 • Tulburării bipolare (în asociere cu tratamentul medicamentos)
 • Schizofrenieiei (în asociere cu tratamentul medicamentos)

           Însă, dincolo de aceste disfuncționalități care pot exista sau nu, psihoterapia este o formă de dezvoltare personală și, prin urmare, socială. O formă de introspecție prin revelarea sineului și un mod prin care clientul se dezvoltă cognitv, comportamental și spiritual, dobândind capacitatea de auto-control asupra propriei vieți, dominate altfel de cogniții negative și comportamente dobândite de cele mai multe ori involuntar, de instincte, ruminații și de distorsiuni cognitive care dăunează stabilității și calității vieții.

          De asemenea, este cunoscut încă din vechime faptul că o minte sănătosă și stabilă reprezintă temelia unui corp sănătos.

          „MEN SANA IN CORPORE SANO” spuneau filozofii antici, înțelegând încă de acum mai bine de 2000 de ani conexiunea imuabilă care se crează între minte și corp.

          Pe fondul stresului tot mai accentuat, al bombardamentului informațional atât de specific în contemporaneitate, al sechelelor din copilărie și al diverselor comportamente maladaptative dobândite de-a lungul anilor, inconștientul (Sinele) ajunge să acționeze în defavoarea noastră.

          În timp, acest lucru duce la tulburări psihosomatice, adică simptome fizice de boală care afectează organismul fizic.

          Astfel, într-un psihic conștient și orientat asumat pe calea evoluție, stabil și sănătos, se regăsește și un organism revergorat, vivace și eficace. Însă atunci când psihicul este supus la stres, nesiguranțe, neîncrederi, temeri, traume și sechele emoționale, gânduri negative, sentimente de tristețe și furie, relații disfuncționale și pierderi, este indubitabil și inevitabil faptul că organismul are de suferit.

          Studii recente au arătat că, în medie, un adult are aproximativ 55.000 de gânduri pe zi. În jur de 40-45 de gânduri pe minut. Conform unui vechi dicton, gândurile devin cuvinte, cuvintele fapte, faptele obiceiuri, iar obieciurile formează viața și destinul nostru.

          Din nefericire majoritatea oamenilor au astăzi în cel mai fericit caz un control precar asupra gândurilor lor. În secolul vitezei, este lacunar exercițiul de monitorizare a gândurilor din postura de spectator, precum și abilitatea de a identifica acele pattern-uri care crează gândirea negativistă și antrenarea creierului pentru a produce gânduri realist-pozitive.

          Diferența între eșec și succes constă în ATITUDINEA ta, atitudine care este rezultatul experiențelor tale, a modului tău de a gândi și a imaginii pe care o ai despre Sine. Acesta reprezintă principalul antrenament pe care îl vei face în sesiunile de psihoterapie și dezvoltare personală.

          PSIHOTERAPEUTUL ASISTĂ –  Așa cum afirmam mai sus, psihoterapeutul asistă clientul în cadrul demersului terapeutic, dirijind sesiunile cu blândețe și empatie pe calea care duce către obținerea rezultatelor dorite de tine. Psihoeterapeutul NU dă sfatuturi, nu spune ce e bine sau ce e rău să faci și, mai ales, NU te judcă

          PSIHOTERAPEUTUL evaluează, ascultă și furnizează, pe baza observațiilor, acele strategii și tehnici necesare pentru a facilita demersul terapeutic. Psihoterapeutul intervine prin sugestii, oferind clientului un mediu sigur și plăcut în care acesta se poate relaxa  și confia, unde este facilitat progresul, evoluția personală.

           Comunicarea eficientă (asertivă), gestionarea stresului, a eșecurilor și succeselor, relațiile (de prietenie, cuplu, părinte-copil, etc), încredea în sine, tulburările de personalitate sau cele alimentare, episoadele anxioase și depresive, fobiile, stresul post-traumatic, tulburările psihosomatice, tulburările sexuale precum și alte aspecte ce țin de sfera bio-psiho-socială sunt remediabile, în mod eficient, cu ajutorul psihoterapiei.

          Prin însăși esența sa, psihoterapia este gândită ca un demers de relativ scurtă durată, care să anvizajeze remedierea în cel mai scurt timp posibil a problemelor, a disfuncțiilor semnalate, cele care îngreunează viața cotidiană pacientului.

          Psihoteraputul are o responsabilitate atât legală, cât și etică, morală, pentru a-și pune în serviciul pacientului toate cunoștințele, abilitățile și competențele sale, în vederea eficacității demersului terapeutic. Terapia cognitv-comportamentală este, de asemenea, un demers protejat de confidențialitate, atât pe timpul desfășurării sale cât și după închierea acesteia.

          Te felicit pentru că ai ajuns până aici! Mai departe depinde de tine ce faci pentru tu cel din viitor. 

          Noi suntem aici pentru Tine! 🙂 Pentru mai multe detalii despre serviciile BRAIN+ accesează: Servicii și Tarife.

           Mai multe articole despre psihologie, dezvoltare personală și amplificarea puterii mentale găsești AICI.

          Suntem și pe:
FACEBOOK
INSTAGRAM .
Urmărește-ne pentru #PontulZilei și pentru a nu pierde următoarele articole despre psihologie, dezvoltare personală, tehnici de persuasiune și optimizare mentală.

🧠 BRAIN+ România: Excelența începe prin Noi!🔱

Psihoterapeutul tău este aici. Vino să ne (re)cunoaștem!
www.brainplus.ro/programari

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.